Ademen. Ook iets voor u?

Voor een kleine campagne werk ik aan een videoclip waarin ik een aantal mensen op straat aanspreek en hen vraag wat ze vinden van ademhalen. Hebben ze er van gehoord, zijn ze van plan het eens te proberen of hebben ze er al ervaring mee?

Het gekke is alleen dat een paar van de mensen die nog wat sceptisch staan tegenover deze nieuwe trend mijn vragen zeer benauwend blijken te vinden.

Geen lucht

Zo sprak ik een fietser aan op de Van Lennepkade. Hij stapte af en was buitengewoon fel. "Wat een onzin!", vond hij. "Geldklopperij is het. Er wordt je een probleem aangepraat en dan moet je op cursus om er weer vanaf te komen. De mensen doen het nog ook omdat het wordt vergoed maar we vergeten dat we het met z'n allen wel weer betalen in de premie!" Hij wilde verder fulmineren maar was zo opgewonden geraakt dat hij rood aanliep en geen woord meer kon zeggen. "Krijg geen luch!!" leek hij te fluisteren voor hij in elkaar zakte. Daar lag hij als een vis op het droge te spartelen. Eerst keek hij me nog dringend en vragend aan en hij maakte gravende gebaren. Korte tijd later stierf hij.

Zoiets grijpt je toch aan, ook al weet je dat het mogelijk is.

Een vrouw die ik op de Overtoom aansprak was wel nieuwsgierig, ze had er al veel over gehoord maar kende nog niemand die ermee was begonnen. "Het lijkt me zo onnatuurlijk", vertelde ze, "en het schijnt ook moeilijk te zijn het te beheersen. Veel jongeren die ermee beginnen kunnen geen maat houden en dan gaan ze hyperventileren, wat gevaarlijk kan zijn als je de weg oversteekt en je wordt ineens niet goed." Ik vertelde haar dat hyperventilatie maar weinig voorkomt en dat het, als je een paar eenvoudige basistechnieken hebt aangeleerd, als het ware een tweede natuur wordt. Dat leek haar wel wat, ze zou het eens proberen.

"U kunt er het beste niet zelf aan beginnen, maar een van de korte introductiecursussen volgen" zei ik haar nog maar ik zag haar borst al opkomen. Ze nam meteen een volle teug en keek me vervolgens een beetje ongerust aan. "Mevrouw!" riep ik, "Rustig aan, nu ontspannen. Er is niets aan de hand, u had beter even kunnen wachten maar als u het nu los kunt laten dan gaat de rest vanzelf."

Het lukte haar echter niet zo goed. Ze hapte naar meer adem, probeerde haar borst nog verder naar buiten te duwen en haar mond stond open alsof ze erge dorst had en wel een halve liter bier op kon, maar er kon niets meer bij en daar ging ze al. 

We hebben de beelden niet gebruikt natuurlijk want op die manier schrik je alleen maar mensen af, terwijl het zo heilzaam kan zijn.

Hoesten?

Ik kreeg nog meer vragen van mensen voor wie het allemaal nieuw is. "Ik ben er een beetje huiverig voor, want je schijnt er van te kunnen hoesten", is een veel gehoord bezwaar, terwijl hoest nu juist geen ademhalingsstoornis is en vaak vanzelf overgaat. Natuurlijk, je zou een longontsteking kunnen oplopen en die is gevaarlijk voor ademhalende mensen, want als je er eenmaal mee bent begonnen moet je ook blijven ademhalen. Er is geen weg terug en dat vinden mensen vaak een angstige gedachte. 

Vals

Sommigen zijn bang dat ze "slechte adem" blijken te hebben maar die term is helemaal verkeerd. Er bestaat niet zoiets als "slechte adem", eerder het tegendeel. Wie nooit ademt, realiseert zich niet wat voor een bedompte lucht er uit je komt als je bijvoorbeeld ergens tegenaan loopt.  Ook tijdens het vrijen kan er soms "valse lucht" ontsnappen en die is voor ademende partners bijzonder onaangenaam om binnen te krijgen.

Daar wordt te weinig over gesproken en de campagne is er nu juist voor bedoeld dit te veranderen.


Meedoen met dit project?

We kunnen binnenkort starten met de training van de cursusleiders. Daarbij denken we aan mensen met een bevoegdheid als coach op HBO niveau, ook kunnen eerstelijnspsychologen die ervaring hebben met mindfulness zich aanmelden. Zij kunnen verkort instromen en zullen doorgaans aan een avond instructie voldoende hebben omdat bijvoorbeeld de verslaglegging en het indienen van declaraties bij de zorgverzekeraar conform zijn.

Een voorwaarde is wel dat je zelf al vele jaren ademt, omdat de geschiedenis in Scandinavische landen leert dat minder ervaren ademinstructeurs weleens van de wijs kunnen raken als ze voor een groep staan en onverwacht zelf buiten adem raken. Dat kan iedereen gebeuren maar je moet hier  adequaat op inspelen voor het overslaat, juist in een beginnersgroep waar de receptiviteit hoog is.

Is je techniek goed? Dan kun je in principe instromen. 

Onder een goede techniek verstaan we een diepe ademhaling. Vergelijk het met een verstokte roker die de eerste hijs neemt van een sigaret na een zware vergadering. Diep, maar dan zonder sigaret natuurlijk. Rokers en ex-rokers zijn vaak ongeschikt omdat ze langdurig stil kunnen vallen.

Veel mensen die denken dat ze ademen doen dit in wezen niet. Ze doen het niet "over de longen" en zo blijft het oppervlakkig. We noemen dit keel-neus fibrilleren (een soort snurken maar dan in wakende toestand). Je krijgt daardoor relatief weinig zuurstof binnen en je balans van anti-oxidanten raakt verstoord. 

-----------------
Ademen

je kunt er maar beter

op tijd mee beginnen
-----------------

Reacties

Anoniem zei…
Petje af, Frans!
Anoniem zei…
Geweldig Frans! Liefs Y

Populaire posts van deze blog

Finished Pavoni & Fuji PXG4 pid: Probe Inside the Ring

Tiny Cheap Fluid Bed Roaster by Tije and Jan

TC4+ boards and Arduino controlled roaster by Matthias Gerstgrasser