Sofortness

Een deel van de pret van het online kopen zit ’m in de snelheid. Klik op 'bestellen' en er schiet een ingewikkeld mechanisme in werking, een systeem van machines en mensen die jou je pakje liefst onmiddellijk zouden willen komen aanreiken.

Inktpatronen kopen voor de printer is op zichzelf een vervelende klus. Ze zijn duur en als je ze binnen hebt kun je niets nieuws. Knap van Sneltoner dat ze er toch een feestje van maken: zo goedkoop en zo snel mogelijk. Bestel je ’s avonds, dan heb je ze de volgende ochtend al in huis en direct na de bestelling stromen de eerste mails binnen. Bevestiging dat je bestelling is ontvangen, dat het is betaald, de factuur, dat de inktpatronen zijn ingepakt, ingeleverd bij de posterijen, op weg naar jou... tot je ze hebt en daarna een enquête om na te gaan of je wel tevreden bent en of er iets kan worden verbeterd. En een pak printpapier gratis.

Met boeken gaat het ook snel. Te snel eigenlijk, want ik wil een boek wel bestellen maar de tijd om te lezen ontbreekt en het is wel prettig als daarmee rekening wordt gehouden. Laat dus maar even liggen dat bestelbonnetje, komt wel een keer. Jaren geleden was het al bijzonder dat er sowieso per mail kon worden besteld. Ik vroeg om Griffin & Sabine bij het American Book Center. Ja, prachtig, die kunnen we bestellen, mailde Hayley me terug, wilde ik de luxe uitvoering of de gewone? En nu we toch met elkaar mailden, vertelde ze dat ze erg van chocolate chip cookies hield. Hoe snel de trilogie geleverd kon worden was totaal geen onderwerp.

De laatste tijd was ik vergeten dat bestellen ook langzaam kan.

Woensdag kocht ik online een kleine weegschaal. Direct betaald via Paypal en hij was leverbaar dus ik nam aan dat die donderdag bij de post zou zitten. Mooi niet. Ik had wel een bevestigingsmail gehad en de status van de bestelling kon ik online volgen: "in behandeling." Op de website stond geen telefoonnummer, alleen een fax. Dat leek me vreemd, een beetje alarmerend, ook geen mogelijkheid om direct een chatgesprek met een helpdesk te starten.  Stel je voor, een website waar iedereen alles kan bestellen en vooruitbetalen maar waarvan niemand ooit iets geleverd krijgt! Daar heb je het al, ik  sta vanavond voor schut in een tv programma over zaken waar argeloze consumenten zijn ingetuind, terwijl ik helemaal geen tv heb.

Via Google was het telefoonnummer van Peter, de eigenaar van de zaak trouwens makkelijk te vinden en hij nam zelf op. "Ik loop flink achter met de bestellingen," vertelde hij "maar ik zie hier je order, het is die weegschaal? Ik ga er achteraan en meld het zo snel mogelijk." Wat vriendelijk! Ik voelde me een beetje schuldig dat ik hem achter de vodden zat, als een zeikerige consument. Van mij hoefde hij niet terug te bellen. Hij mailde even later dat hij het ding vandaag of morgen binnenkrijgt en ’m meteen zal doorsturen.

Een vriend aan wie ik erover vertelde, schreef me terug dat ik last heb van Sofortness. Wat een pracht woord! Het tegenovergestelde van het modieuze Mindfulness. We willen als mondige consument de keuze hebben tussen alles en we willen het ook onmiddellijk binnen krijgen. Als dat niet gaat, maakt zich een grote onrust meester over ons. We komen iets tekort, we hadden recht ergens op en er is ons iets afgepakt nog voor we het goed en wel uit konden pakken! Wat krijgen we nou!

Documentairemaker Valentin Thurn betreurt het dat we ons als verwende kinderen gaan gedragen en de WDR heeft er een korte clip over online gezet: Quarks & Co.

Om het scherp te stellen zou je kunnen zeggen dat de kwaliteit van ons leven afneemt en dat we ons in elk geval ervan bewust zijn dat de tijd langzamerhand opraakt en dat werkt in de hand dat we, wat we nog tegoed hebben, stante pede willen.

In het Duits staat dat trouwens veel beter: Professor Rolf Haubl (Direktor des Sigmund-Freud-Instituts, Frankfurt): "Man könnte polemisch sagen, dass die Sofortness mit einer Verringerung von Lebensqualität, aber auch von Lebenszeit einhergeht."

Een ander woord dat bijna net zo mooi is als het Angloduitse Sofortness gaat eraan vooraf: Beschleunigung. De versnelling van alles en iedereen. Door nieuwe logistiek kon van alles steeds sneller geleverd worden maar het houdt een keer op. Sneller dan NU METEEN kan niet.

Maandag zal het weegschaaltje binnen zijn. Denk ik toch.

Reacties

Joost Kuif zei…
Had er maar twee besteld, voor als die ene stuk gaat ;)

Populaire posts van deze blog

Finished Pavoni & Fuji PXG4 pid: Probe Inside the Ring

Tiny Cheap Fluid Bed Roaster by Tije and Jan

TC4+ boards and Arduino controlled roaster by Matthias Gerstgrasser