Omar's bitter cup

"Whether the Cup with sweet or bitter run,
The Wine of Life keeps oozing drop by drop,
The Leaves of Life keep falling one by one."

[uit The Rubayyat of Omar Khayyam, vert. Edward FitzGerald]

In teksten van barista's lees je over die ene zeldzaam verrukkelijke kop koffie die is geschonken en waarnaar kan worden terugverlangd. The God Shot wordt het genoemd en de omstandigheden ervan worden altijd nagestreefd maar zelden bereikt en of je er nu in slaagt, door een perfect storm van temperatuur, versheid, toewijding en stoomkracht een verrukkelijke kop koffie te zetten of een bitter bakje, je tijd verstrijkt en je mogelijkheden raken op.

Ik vul de boiler van m'n La Pavoni met gefilterd water en volg het oplopen van de temperatuur. Het plan, besproken met Spironski, is om te wachten tot de zetgroep 70º C is en dan subiet een kop voor te verwarmen met heet water uit de zetgroep die daardoor zelf ook snel tien graden warmer wordt, koffie te malen en direct de koffie te zetten waarbij de ideale temperatuur van 93º C zou moeten worden aangetikt. De hals van de machine daarna koelen met een kleine koude lap, een tweede kop zetten. Daarna is de machine waarschijnlijk te heet om nog mee verder te werken.


Het gaat volgens plan, alleen lijkt de hoeveelheid koffie in het filter te weinig of te grof gemalen want de koffie loopt er vlot door met weinig bestendige crema en de smaak is lekker bij de eerste slok maar laat een bitter gevoel op de tong achter. Voor een cappuccino nog best goed, die kan dan door het romige van de melk heenbijten, maar in feite niet geslaagd. De koffie moet er zo uitkomen dat je de dikke cremalaag ziet tuimelen en nabruisen, waarbij de eerste slok met vooral crema meteen iets bitters heeft terwijl de rest van de koffie smaakt als een gestolen bonbon, een lekkernij die je onopvallend wil genieten, of delen met iemand die je werkelijk dierbaar is. Wat een gelul hè.


Not the God Shot
Hieronder de grafiek van start tot finish, met 93º C om 11:12 en een iets hetere extractie bij de tweede kop waarna de zetgroep inderdaad te heet is geworden om meteen een volgende poging te doen. De koffie zou verbranden.

Ingezoomd op de eerste kop - voorverwarmen van de kop voegt 10º toe, zetten bijna hetzelfde daar bovenop

Tweede kop, zetgroep van 84º C naar 95º C en iets lager


Reacties

Populaire posts van deze blog

Tiny Cheap Fluid Bed Roaster by Tije and Jan

Finished Pavoni & Fuji PXG4 pid: Probe Inside the Ring

TC4+ boards and Arduino controlled roaster by Matthias Gerstgrasser