Boek & tolIets dikker dan een luciferdoosje zijn ze, de boeken met wijze citaten die Willi maakte. De tekst fraai gezet (in de Seravek op 8pt) en afgedrukt op vellen papier (90 grams Conqueror) die tot katernen zijn gevouwd en gesneden zoals in de boekdrukkunst hoort, ingenaaid en volgens de regels van de kunst gebonden. Titel in fijne gouden letters in het leer geperst. Het kost jaren om het vak te leren en in elk boek gaan vele uren zitten. Nauwgezet, toegewijd, en geconcentreerd maakt hij zijn boeken.

Wanneer het werk is gedaan, ontspant hij zich soms aan een oude draaibank, vorig jaar van een gepensioneerde timmerman overgenomen. Een klein vierkant blok perenhout of kers gaat draaien en wordt door het scherpe staal in zijn hand rond gemaakt. Dan snijdt hij verder in het snel draaiende hout tot er een tolletje overblijft met spitse punt en een lange smalle breekbare steel. De ene tol draait harder en langer dan de ander. Die met relatief dikke buik zijn het meest stabiel en die met de scherpste punt reageren venijnig op elke oneffenheid van het tafelblad waarop ze draaien.

Ik neem een Nederlandse boekje mee en een Duitse, om door te geven. Sla een willekeurige bladzijde op en laat je inspireren door wat er staat:

Alles in der Welt ist sinnvoll und wundervoll für ein paar offene Augen

(J. Ortega Y Gasset)


Reacties

Willi zei…
Hoe is het toch mooi, als iemand anders naar je werk kijkt en even mee gluurt, als de draaibank draait. Zelf zie je maar de tekortkomingen, terwijl een ander paar ogen haarscherp de karakteristieke punten eruit halen en plezier beleven aan het op handen zijnde. Frans bedankt voor dit stukje!

Willi

Populaire posts van deze blog

Finished Pavoni & Fuji PXG4 pid: Probe Inside the Ring

Tiny Cheap Fluid Bed Roaster by Tije and Jan

TC4+ boards and Arduino controlled roaster by Matthias Gerstgrasser