Stedelijk


In het Post CS gebouw waar het Stedelijk Museum tijdelijk zit, zie ik tussen twee traptreden een oude sticker van Michael Jackson. Een hoek begint los te laten, een stuk linksonder is al weg. Wanneer is sticker die daar geplakt? Zit die daar al van ver voor de kunst? Iemand heeft er met rode stift markeringen op gezet en die maken het zwart-wit beeld sterker, vind ik.Boven is het een feest van beelden, animaties, muziek-clips en korte documentaires. Foto's in lijsten, op metaal en met simpele prikkers op een muur gestoken. Spannende en inspirerende dingen, soms met malle teksten erbij als uitleg: "In zijn groots opgezette fotocollage Negatives gebruikt [hij] de achterkanten van Polaroidfoto's, die hij van rondtrekkende fotografen wist te bemachtigen. Hij gebruikte ze als basismateriaal voor een samengesteld beeld van de worsteling van de fotografie in haar centrale rol als bemiddelaar tussen de eigen identiteit en wettelijke regels in Zuid-Afrika."
Het "groots opgezette" had weggekund. Als dat grootse de kijker niet was opgevallen dan maakt het ook niets meer uit of je het er op een klein bord naast zegt. "Wist te bemachtigen" -- vertel van de listen en de offers of houd het simpel. Je eigen identiteit en je identiteitspapieren, ja daar kun je lang over peinzen, maar heeft de fotografie al worstelend een centrale rol als bemiddelaar in Zuid-Afrika? Dat klinkt als een uitspraak van Olivier B. Bommel, als u begrijpt wat ik bedoel.

Reacties

Anoniem zei…
ziet er weer goed uit. op de laatste foto van het suske&wiske meisje zou ik misschien het groene bordje iets naar rechts schuiven of verwijderen.

groets,

theo

Populaire posts van deze blog

Finished Pavoni & Fuji PXG4 pid: Probe Inside the Ring

Tiny Cheap Fluid Bed Roaster by Tije and Jan

TC4+ boards and Arduino controlled roaster by Matthias Gerstgrasser