Opwarmen muts!

Fire + Ice muts van Bogner uit München
Spironski vraagt zich af of de machine significant sneller opwarmt als je een theedoek om de E61 vouwt. Ik heb de zetgroep een muts opgedaan en de kast een das omgeslagen (wortel en bezem heb ik niet bij de hand) en klokslag half tien datalogger en machine aangezet. Exact drie kwartier later is-ie op 94º C, vijftien minuten eerder dan gisteren. Dus een muts heeft nut. Vooral in de winter kan het lekker zijn om na een goeie kop koffie met een voorverwarmde muts op de fiets te stappen.
M'n plan was om gedisciplineerd een serie metingen te doen waarbij ik op elke tien minuten eerst een kopje van 120 ml flush, dan twintig seconden wacht (malen, tampen, voorverwarmd kopje legen en drogen) en vervolgens de koffie zet met daarbij het noteren van zet-tijdstip en uitloop-temperatuur. Maar ik krijg bezoek en dan loopt alles anders. Op dit moment zou ik nog geen koffiezaak moeten hebben want de aanloop zou alle metingen in het honderd laten lopen en zo komen we nergens. Omzet, dat wel, maar wat heb je daaraan als je meetgegevens zinloos zijn geworden.
Een keer heb ik het wel zo gedaan: nadat de machine minimaal een kwartier met rust was gelaten (filterdrager zonder filter in de groep) 120 ml geflushed in tien tellen, twintig tellen voorbereiden en een espresso zetten (14 gram in het VST bakje, gestopt toen het shot glas vol was zonder de tijd daarvan te noteren). Door de flush is de aanvangstemperatuur hoger maar de piek blijft lager en op het oog lijkt de gemiddelde temperatuur waarmee het water richting puck gaat rond de 94º C. De espresso (El Salvador Santa Rita van Bocca) was om te smullen!
(Styling: CM)
"I found this coffee to be a very floral, flavorful, 'classic' Central, mild and sweet, with a nutty, toasty, buttery profile aginst a background of caramel with a hint of spiciness, perhaps allspice, or cinnamon." (bron: Coffeecuppers)

Reacties

Anoniem zei…
Ikzelf doe altijd een theedoek helemaal rond de groep, dus ook rond de schijf en de uitloop onderin. Op die manier heb ik mijn eigen machine echt in een half uur op 94C zitten.

Gr. Spironski

Populaire posts van deze blog

Finished Pavoni & Fuji PXG4 pid: Probe Inside the Ring

Tiny Cheap Fluid Bed Roaster by Tije and Jan

KiwiSDR2 [radio]