Opwarmen muts!
Fire + Ice muts van Bogner uit München |
M'n plan was om gedisciplineerd een serie metingen te doen waarbij ik op elke tien minuten eerst een kopje van 120 ml flush, dan twintig seconden wacht (malen, tampen, voorverwarmd kopje legen en drogen) en vervolgens de koffie zet met daarbij het noteren van zet-tijdstip en uitloop-temperatuur. Maar ik krijg bezoek en dan loopt alles anders. Op dit moment zou ik nog geen koffiezaak moeten hebben want de aanloop zou alle metingen in het honderd laten lopen en zo komen we nergens. Omzet, dat wel, maar wat heb je daaraan als je meetgegevens zinloos zijn geworden.
Een keer heb ik het wel zo gedaan: nadat de machine minimaal een kwartier met rust was gelaten (filterdrager zonder filter in de groep) 120 ml geflushed in tien tellen, twintig tellen voorbereiden en een espresso zetten (14 gram in het VST bakje, gestopt toen het shot glas vol was zonder de tijd daarvan te noteren). Door de flush is de aanvangstemperatuur hoger maar de piek blijft lager en op het oog lijkt de gemiddelde temperatuur waarmee het water richting puck gaat rond de 94º C. De espresso (El Salvador Santa Rita van Bocca) was om te smullen!
(Styling: CM) |
Reacties
Gr. Spironski