Sputnik 3 testing
Our "Tiny cheap coffee roaster" keeps getting bigger, with LOTS of work going into better construction to get more roasting capacity within reasonable power needs. Here Jan test drives the new control boards he assembled and programmed, but something goes amiss and the fan which should be silent at startup immediately blows full speed, so there might be a software bug or a TC4 that needs replacement.
At 230V and 16Amp max, the roaster tosses and roasts 350g. The machine has plenty air capacity so if a heavier heating element is used (requiring a heavier power source) at least 700g batch size can be roasted.
Before working on the roaster, we had coffee together and Jan played a guitar that Tije recently restored:
Tije liked the sound:
A Dutch forum member asks about our further plans:
I replied:
Tije adds:
At 230V and 16Amp max, the roaster tosses and roasts 350g. The machine has plenty air capacity so if a heavier heating element is used (requiring a heavier power source) at least 700g batch size can be roasted.
YouTube version: https://www.youtube.com/watch?v=5GVa0tLp_Eg
Tije liked the sound:
A Dutch forum member asks about our further plans:
Erg mooi! Is deze voor eigen gebruik? Of willen jullie er de verkoop mee in?
I replied:
Het eerste model, de 'schudbrander' was een origineel uitprobeersel dat anderen makkelijk zouden kunnen namaken waardoor thuisbranden bereikbaar werd voor alleman, daarna de Sputnik, een leuk klein brandertje als een kleine raket die het perfect deed, met mooie originele details alleen was het niet makkelijk de onderdelen daarvoor en masse te vinden zodat er geen grotere productie mogelijk was. Daarna kwam Sputnik 2, een mooie platte 'gesloten' brander die Tije nog steeds als zijn productiebrander gebruikt (al die dingen zijn online te vinden/bekijken) en we wilden wel eentje met grotere capaciteit die nog binnen de grenzen van 230V 16Amp valt en dat wordt deze Sputnik 3.
Mijn persoonlijke visie: gaandeweg blijkt wel hoe ongelooflijk veel werk het is om door middel van het construeren en uitproberen van allerlei onderdelen (heel veel handwerk) de beste vorm en combinatie te vinden. Los nog van de elektronica-kant die Jan voor zijn rekening neemt. Alleen al de inlaat van de brandkamer heeft veel door Tije ontwikkelde en uitgeprobeerde verschillende vormen en kanalen gehad om te zien hoe je met de beschikbare kracht zoveel mogelijk gewicht aan bonen in beweging krijgt zonder dat je de door het warmte-element geproduceerde hitte te snel naar buiten blaast. Het ding in serie maken zou vergen dat we via een kickstarter actie veel geld ophalen, dan er een stuk langer over doen dan gedacht, productie van onderdelen elders moeten onderbrengen, dus vooral moeten reizen en managen in plaats van plezier maken, dan certificering aanvragen, intussen van vele honderden klanten allerlei (slimme maar ook minder slimme) vragen beantwoorden, zorgen dat er geen klaag- en jammerstemming komt, aangejaagd door stuurlui aan wal die alles veel beter zouden doen indien ze dat zouden hebben gekund, dan verkopen, website bouwen, verzenden, updates toesturen, nog veel meer vragen van mensen die denken dat er een cursus koffiebranden en -bereiden bij hoort te zitten...
Mijn standpunt is dan ook dat het heel eenvoudig is om ernstige zorgen in huis te halen, en 's nachts wakker te liggen daarvan, dus daar hoeft men niet per se fabrikant voor te willen worden.
Maar die beslissing moet dus nog genomen worden en intussen genieten we van deze fase die waarschijnlijk de leukste zal blijken te zijn, die van investeren, research en ontwikkeling.
Tije adds:
Het blijft natuurlijk een dingetje: "hoe nu verder."
Indien er zich een producent zou aandienen die voor een behoorlijke som het ontwerp, de know-how en instructies wil overnemen, en de vervolg-rompslomp (plus de winst) op zich neemt, zou dat het overwegen waard zijn.
Tot die tijd vermaken wij ons zo ook prima, heb ik de indruk. . . 😉
close ups of blower:
Reacties