Beans from Lukás

Lukas Kubiny, a fellow FZ94 owner, also fellow Artisan user in Slovakia, sent me a beautiful gift box with a few samples of his roasts and I can't wait to taste them in the morning!

Thanks so much Lukas.





PS 30 May 2017:
Jan van der Weel and Tije de Jong came to taste these beans together. I also had two bags of beans that Roemer Overdiep bought recently at The Barn in Berlin so we had lots to try.
Beans from the all white bag measured Tonino 117, so about 20 units lighter of my own usual roast range. At a very fine grind setting on the Compak R120 and a higher than usual extraction temperature, it was a pleasant cup for us but not very complex. The Brazil at Tonino # 116 was very similar in our view.
The Berlin beans were even lighter at Tonino # 124 even so we did not experiment long with these.

I packed the stash and mailed it to Erik, a friend who owns a Strietman machine and he is very well versed in enjoying the light roasts. So I'm excited to hear his impression soon.

About the white bag Brazil-Panama he writes:
"Van het witte zakje heb ik in totaal 5 espresso's gezet vandaag. Kreeg hem wel iets beter maar blijft wrang en droog in de afdronk. Hij begint wel lekker en zoet zoals je van een goede brasil mag verwachten maar gaat te snel over in een slechte smaak. Ik heb dit jaar veel brasils gedronken en herken veel smaaktinten in deze boon. Het zit er volgens mij wel in maar de branding is gewoon verre van optimaal. Ik geef hem toch een 6.5"
"Pulled 5 espressos from the white bag today. It got better but the aftertaste is still a bit dry. It starts nice and sweet like you can expect from a goor Brazil but it deteriorates too fast, in my view. I had a lot of Brazils this year and I recognise many taste elements in this bean. It's all there but the roast isn't optimal. Still it scores 6.5 for me."


PS 4 June 2017.   Erik tested the above roast:

Vandaag goed getest met verschillende temperaturen en drukprofielen. Hogere temperatuur (93C) gaf minder complexiteit. Lagere temperatuur  (89-90C) gaf een mooiere smaak maar zat wel een harde ondertoon in.
Beduidend beter dan het vorige zakje. Bonen waren wat onregelmatig gebrand wat het vreemde harde bijsmaakje kan verklaren. Verder een mooie boon met goede smaak. Niet heel complex maar gewoon goed.
Als die harde bijsmaak eruit is denk ik dat het mooie zoete wat beter tot zijn recht zal komen. Hij zal dan ook wat complexer worden Een goede basisbranding om mee te finetunen.
Tested today with different temperatures and extraction pressure profiles. Higher temperature (93ºC) yielded less complexity. Lower temperature (89--90ºC) yielded a nicer taste even though a hard undertone could be noticed still.
Significantly better than the previous bag. Beans look roasted a bit uneven which could explain the strange hard undertone. Mostly a beautiful bean with a good taste. Not very complex but just good.
If the hard undertone can be worked out I think the sweet beauty of it will prevail and it would gain a little more complexity. 
A good base roast to use for fine tuning the equipment.

Reacties

Bob zei…
Amazing packaging!

Populaire posts van deze blog

Finished Pavoni & Fuji PXG4 pid: Probe Inside the Ring

Tiny Cheap Fluid Bed Roaster by Tije and Jan

KiwiSDR2 [radio]