Spuitfles

Ik kreeg vorige week een briljante tip (dankje C!) en heb nu geen gesjouw meer met plastic Spa-flessen voor water met prik.



Die PET-flessen zijn rot voor het milieu, de statiegeld-dingen stapelen zich op in gekke hoeken, straks struikelt de inbreker er nog over, breekt zijn nek, is niet verzekerd, tel uit je WA-verzekering.

Veel eenvoudiger, bovendien vintage dus extra goed, duurzaam, uit een tijd dat nog niet over de "footprint"  van producten werd nagedacht omdat de oplossing zo simpel was en de melkboer nog aan de deur kwam: koop een antieke spuitfles, kost bijna niets de komende weken nu het nog net niet in de mode is. Kijk of-ie nog fris ruikt, spoel 'm even om, doe er vers kraanwater in (ons kraanwater is uitstekend!),  leg een CO2 capsule in het magazijn (niet die voor slagroom,  zijn niet lekker), schroef die erin een PFFFFSHHH! je hebt liters super lekker bruiswater uit eigen keukenbron.

Bedrijven als Nestlé trekken in mooie landen gewetenloos alle frisse meertjes leeg om aan spotgoedkoop water te komen. De arme mensen die er wonen lopen 's ochtends naar hun bron, mandfles op het hoofd en ontdekken dat de gigantische vrachtwagens van Nestlé in het holst van de nacht al het water hebben meegenomen. Zie de documentaire "Bottled Life."

Daar doe je niet aan mee als het mooier, leuker en goedkoper kan!


Als geld geen rol speelt kun je ook een chic gerestaureerd exemplaar laten opsturen door Die Siphon Manufaktur. Niet goedkoop maar erg mooi en leuk om weg te geven. En ze vertonen er een "Vakmanschap is Meesterschap" filmpje bij.

Een nieuwe is ook te doen, bijvoorbeeld bij Meesterslijpers op de Kinkerstraat. Zij verkopen ook de CO2-capsules.

Dit is de mijne, op Marktplaats gekocht voor twintig piek, hij doet het nog dus die hebben we er zo uit:



Het chroom zag er een beetje verweerd uit maar met de elektrische tandenborstel en een likte wittetandenpasta was dat in twee minuten al veel beter.

Zie ook:
Instructables
http://www.fantes.com/seltzer.html
http://andrewsigal.blogspot.nl/2011/08/repairing-antique-soda-siphon.html
ebay
http://www.turbosquid.com/3d-models/soda-siphon-3d-max/665542
http://www.kegworks.com/company/international?xid=65572ae8068c1c26fadd9b5056452f0e
http://www.hungariandeli.com/Malna.htm
http://www.rietenbasket.nl/soda-siphon-spuitfles-liss-soda-siphon-spuitfles-glas-liter-p-123.html

PS 23 sept 2017
Er is een antieke spuitfles gebruikt in het decor van een babbelprogramma in de USA dus nu is het officieel niet meer hip die dingen in huis te hebben


Reacties

Populaire posts van deze blog

Tiny Cheap Fluid Bed Roaster by Tije and Jan

Finished Pavoni & Fuji PXG4 pid: Probe Inside the Ring

TC4+ boards and Arduino controlled roaster by Matthias Gerstgrasser