Spironski
"Tussendoor flushen [tijdens opwarmen] heeft volgens mij inderdaad geen zin," schrijft forumlid Spironski op forum Koffiepraat, "en je
grafiek lijkt dat te bevestigen. De kop zal aanvankelijk dan wel iets
heter worden, het water in de sifon is weer afgekoeld (en daarom ook in
de boiler). Die instroom van koud water maakt vervolgens de warmtewinst
weer ongedaan. Dat is in elk geval het patroon dat ik ook altijd
zie op mijn Erics. Het is ook waarom je de machine eventjes moet laten
herstellen als je een aantal kopjes achter elkaar hebt gezet."
Een ander, SteefM, vraagt zich af of het op een eerder tijdstip van de opwarmcyclus wel wat zou uitmaken en ik heb deze meting gedaan terwijl ik op de tiende minuut, de dertiende en de zestiende telkens ongeveer 80 ml door de zetgroep liet weglopen (de machine en de datalogger zijn om 08:32 aangezet).
Flushen lijkt het opwarmen niet te bespoedigen maar het opwarmen wordt er ook niet door gehinderd. Na 30 minuten kun je best een goeie koffie zetten, denkt Zeebertus op ThuisBarista. "Voor 'normaal' gebruik (buiten testdoeleinden om) was mijn conclusie dat na 30 minuten je machine klaar voor gebruik is. Tenzij je echt verschil kunt proeven tussen een graad of wat aan zettemperatuur. Mijn koffiezetkunst en smaak zijn niet tot die nauwkeurigheid in staat ;-)"
SteefM reageert: "En toch, als ik eigenwijs mag zijn, loopt de lijn iets steiler als je hem 3x hebt geflusht. Dit lijkt eigenlijk alleen door de eerste 2 flushes te komen; de laatste lijkt geen invloed te hebben. Het uiteindelijke verschil? Misschien een minuutje, maar denk niet de moeite waard."
Om 10:40, ruim een uur nadat de machine aanging, flush ik twee seconden en zet direct daarna een espresso. Nou komt-ie: de temperatuur (zoals steeds gemeten in de cam pocket area van de E61) loopt in een paar seconden op, tikt 98º C aan en daalt weer om na 30 seconden de 94º C lijn te kruisen en verder te dalen (de espresso is dan al gezet).
Dat lijkt wel heet? Ik laat de machine daarna een poos met rust. Ik vermoed dat een langere flush zou hebben gezorgd voor een lagere zet-temperatuur, maar de koffie kwam er best lekker uit eigenlijk. Niets om je zorgen over te maken, lijkt het, maar het maakt me wel nieuwsgierig.
Een flush van een halve minuut lijkt onverstandig maar echt vervelend is het niet: de temperatuur loopt eerst op maar daarna zover omlaag dat de machine er even over doet om op adem te komen. Vijf minuten later kan er alweer koffie mee worden gezet:
Zou deze stelling kloppen: de zetgroep kan erg lekkere koffie zetten binnen een bereik rond de 93º C met uitschieters van vijf graden omlaag en omhoog als er niet te kort of te lang wordt geflusht (3-4 seconden?). Benieuwd wat anderen ervan vinden.
Spironski heeft een verzoek: "De opwarmtijd van 45 minuten is trouwens met een theedoek om de kop aanzienlijk te verkorten, zou leuk zijn als je daar ook zo'n gaaf grafiekje van kan laten zien."
Ga ik doen!
Een ander, SteefM, vraagt zich af of het op een eerder tijdstip van de opwarmcyclus wel wat zou uitmaken en ik heb deze meting gedaan terwijl ik op de tiende minuut, de dertiende en de zestiende telkens ongeveer 80 ml door de zetgroep liet weglopen (de machine en de datalogger zijn om 08:32 aangezet).
Flushen lijkt het opwarmen niet te bespoedigen maar het opwarmen wordt er ook niet door gehinderd. Na 30 minuten kun je best een goeie koffie zetten, denkt Zeebertus op ThuisBarista. "Voor 'normaal' gebruik (buiten testdoeleinden om) was mijn conclusie dat na 30 minuten je machine klaar voor gebruik is. Tenzij je echt verschil kunt proeven tussen een graad of wat aan zettemperatuur. Mijn koffiezetkunst en smaak zijn niet tot die nauwkeurigheid in staat ;-)"
SteefM reageert: "En toch, als ik eigenwijs mag zijn, loopt de lijn iets steiler als je hem 3x hebt geflusht. Dit lijkt eigenlijk alleen door de eerste 2 flushes te komen; de laatste lijkt geen invloed te hebben. Het uiteindelijke verschil? Misschien een minuutje, maar denk niet de moeite waard."
Om 10:40, ruim een uur nadat de machine aanging, flush ik twee seconden en zet direct daarna een espresso. Nou komt-ie: de temperatuur (zoals steeds gemeten in de cam pocket area van de E61) loopt in een paar seconden op, tikt 98º C aan en daalt weer om na 30 seconden de 94º C lijn te kruisen en verder te dalen (de espresso is dan al gezet).
Dat lijkt wel heet? Ik laat de machine daarna een poos met rust. Ik vermoed dat een langere flush zou hebben gezorgd voor een lagere zet-temperatuur, maar de koffie kwam er best lekker uit eigenlijk. Niets om je zorgen over te maken, lijkt het, maar het maakt me wel nieuwsgierig.
Een flush van een halve minuut lijkt onverstandig maar echt vervelend is het niet: de temperatuur loopt eerst op maar daarna zover omlaag dat de machine er even over doet om op adem te komen. Vijf minuten later kan er alweer koffie mee worden gezet:
Zou deze stelling kloppen: de zetgroep kan erg lekkere koffie zetten binnen een bereik rond de 93º C met uitschieters van vijf graden omlaag en omhoog als er niet te kort of te lang wordt geflusht (3-4 seconden?). Benieuwd wat anderen ervan vinden.
Spironski heeft een verzoek: "De opwarmtijd van 45 minuten is trouwens met een theedoek om de kop aanzienlijk te verkorten, zou leuk zijn als je daar ook zo'n gaaf grafiekje van kan laten zien."
Ga ik doen!
Reacties