La Pavoni - feel the heat

M'n vriendin is een beetje ongerust nu ik ook op de oude La Pavoni Europiccola die bij haar staat een temperatuurvoeler heb vastgezet. "Ga je straks ook de temperatuur van het aanrecht meten?" 
Er bestaat natuurlijk gevaar dat het uit de hand loopt. Stel je voor dat ik mijn hartslagmeter ook buiten  hardlooptrainingen om draag en de metingen live via m'n iPhone deel op facebook. Dat je dan van die meldingen krijgt, zoals je voorbij ziet komen wat iemand op Spotify heeft beluisterd of welke genante videoclip is bekeken. Misschien zijn er al mensen die dat doen... die bijvoorbeeld hun bloedsuikerwaarden meten in een restaurant en dan op hun smartphone kijken wie er in de buurt is met toevallig dezelfde waarden. Elkaar opzoeken, een druppel bloed uitwisselen, taggen, volgers worden van elkaar op het diabetenforum en verder eten.

Ik houd het denk ik bij de metingen aan de oude techniek van espressomachines. Apparaten die technisch al tientallen jaren ongeveer hetzelfde zijn gebleven en die het zonder moeilijke elektronica eigenlijk prima doen. De kleine espressomachine van La Pavoni is er zo een. Doodsimpel, kan dertig jaar mee met weinig onderhoud en zet moeiteloos koffie waarmee je moderne gemaksmachines voor schut zet. Wie het heeft geproefd kijkt daarna ineens vreemd op van de zure en naar sigarettenas smakende koffie uit de Senseo of Nespresso.

In de boiler (de vertikale kolom) wordt het water tot boven het kookpunt verhit en het hete water wordt met een hefboom door de versgemalen koffie in een metalen filter gedrukt. Met het stoompijpje wordt de melk opgeschuimd, wat na even oefenen veel mooier en romiger wordt dan met dure Nespresso-opschuimers.

Er is wel wat timing en gevoel voor nodig om de koffie echt top te maken. De zetgroep (de kop voorop waar de hefboom aan vast zit) wordt verwarmd door het water uit de boiler en door de metalen hals tussen boiler en zetgroep maar deze mag niet te heet worden want dan gaat de smaak van de koffie achteruit. Het beste kun je de machine aanzetten, na ongeveer tien minuten een kop koffie zetten en de machine weer uit zetten. Maar is dat precies tien minuten? Wat als je de koffiekop tevoren even heet maakt met water uit de zetgroep? En wat als je de zetgroep even wilt afkoelen om meteen daarna een tweede kop koffie te zetten?

Dat bedoel ik. Een fijne aanleiding om de probe en de datalogger erbij te pakken ;-)

Klokslag 17:15 heb ik het spul aangezet. Tot ongeveer 75º C warmt de machine redelijk snel op in een herkenbare curve die daarna wat minder steil gaat. Na dertig minuten is het maximum van 96º C bereikt en daarna blijft het voornamelijk een halve graad op en neer gaan.

Als ik inzoom rond het punt waarop 75º C wordt gehaald blijkt dit na iets meer dan tien minuten te zijn om 17:25:08
 Anderhalve minuut later is het al 80º C om 17:26:37
En dan heb ik nog geeneens koffie gezet ;-)




Reacties

Populaire posts van deze blog

Finished Pavoni & Fuji PXG4 pid: Probe Inside the Ring

Tiny Cheap Fluid Bed Roaster by Tije and Jan

KiwiSDR2 [radio]