Landmarkt koffie



Vanmiddag had ik afspraak in Amsterdam-Noord bij De Landmarkt. Een mooie plek waar je voor niet al teveel geld heel veel lekkere verse en gezonde voeding kunt kopen. Hoewel het geen gigantisch grote winkel is, kun je er op twee plekken koffie drinken en het kwaliteitsverschil zou weleens groot kunnen zijn. Vandaag: test 1.



In het restaurantje staat een Lucia tweegroepsmachine naast een joekel van een Fiorenzato maler. Aan de onderkant van de tweegroepsmachine zit het beschermplastic nog aan het RVS geplakt, een vrij nieuw apparaat vermoed ik daarom, maar de keukenkant ervan ziet er al een beetje verweerd uit.



Hoewel het bepaald niet druk is, lijkt het alsof niemand van het personeel bijzondere interesse heeft in de koffiebereiding en de verzorging van de machine. De stoompijp heeft al eens diep in een kan melk gehangen en het melkschuim zit over een flinke lengte op de pijp gedroogd.



Het lijkt mij niet verstandig hier koffie te bestellen maar m'n tafelgenoot heeft toch wel zin in een bakkie. De kok die de koffie gaat zetten, begint met de filterhouders leeg te slaan. De koffiepucks van de vorige bestellingen hingen dus nog tegen de broeikoppen.

Je zou verwachten dat het servies wel goed zou zijn voorverwarmd, al die tijd bovenop de machine, maar de kop cappuccino komt koel op tafel. Je gaat dan proberen nog wat gevoel van warmte op de tong te krijgen door de koffie snel op te drinken, maar dat zou niet de bedoeling moeten zijn. De smaak: niet slecht, gezien de omstandigheden.

Wat blijkt even later: vlak naast het restaurant is de verse / warme / ambachtelijke bakker gevestigd en die heeft ook een koffiehoek!



Daar staat een schitterende Kees van der Westen tweegroeps Mirage te stralen in de middagzon. Je kunt er ook bonen scheppen voor thuis en die worden desgewenst ter plekke voor je gemalen. De bakker kan helaas geen koffie voor ons zetten, want de bediening van de Mirage is voorbehouden aan een barista en die is naar huis. 's Morgens vanaf de opening tot halverwege de middag is de barista op zijn post en dan kan er worden genoten.

Daar is veel voor te zeggen: als er niemand is die er wat mee kan, gewoon geen koffie aanbieden. Daar gaan we voor terugkomen.

Reacties

Niet bijzonder inspirerend, dit alles...maar niet ongewoon, in Brussel verkies ik ook -behoudens uitzonderingen- de koffie thuis!

Populaire posts van deze blog

Tiny Cheap Fluid Bed Roaster by Tije and Jan

Finished Pavoni & Fuji PXG4 pid: Probe Inside the Ring

TC4+ boards and Arduino controlled roaster by Matthias Gerstgrasser